در این مقاله میخواهم شما را با  فرمت‌های JPEG و RAW آشنا کنیم، و مزایا و معایب استفاده از این فرمت‌ها را بررسی کنیم .

فرمت عکس JPEG چیست؟

فرمت JPEG یک فرمت فایل‌ عکس است که در خود تصویری فشرده‌شده را جای داده است. همچنین لازم است  بدانیم فشرده‌سازی و فشرده بودن تصویر جز اصلی‌ترین خصوصیت‌های این فرمت است. در اثر فشرده‌سازی، حجم و کیفیت تصاویر کاهش پیدا می‌کنند؛ اما کیفیت تصاویری که با فرمت JPEG ثبت می‌شوند آن‌قدرها هم پایین نیست و تنها برای بعضی از شرایط کیفیت لازمه را ندارد. به دلیل حجم پایین و کیفیت قابل‌قبول فرمت JPEG برای بارگذاری تصاویر در اینترنت و همچنین ثبت تصاویر گوشی‌های هوشمند، استفاده می‌شود.

تفاوت فرمت عکس jpeg و Raw در عکاسی به زبان ساده

فرمت JPEG مخفف چه عبارتی است؟

فرمت JPEG مخفف عبارت (Joint Photographic Experts Group) این عبارت نام گروهی است که این فرمت را در آغاز ساخته‌ و برای آن استانداردهایی وضع کرده‌اند. احتمالاً دانستن عبارات کامل کلمات مختصر فنی برای علاقه‌مندان به دنیای عکاسی لطف چندانی نداشته باشد، اما در صورت تمایل به اطلاعات بیشتر در مورد این فرمت می‌توانید به آدرس jpeg.org مراجعه کنید.

مزایا و معایب استفاده از فرمت JPEG در عکاسی

هنگام استفاده از فرمت JPEG در عکاسی عمل فشرده‌سازی، ذخیره فایل‌ها در کارت‌های حافظه و هارد آسان‌تر می شود اما باید در خاطر داشته باشیم که در اثر فشرده‌سازی کیفیت تصاویر نیز کاهش پیدا می‌کنند. البته باید خاطرنشان کرد که کیفیت تصاویری که در فرمت JPEG ثبت می‌شوند برای بارگذاری در فضای مجازی ایده‌ال است، ولی اگر می‌خواهید تصویر ثبت شده را در ابعاد بزرگ چاپ کنید، استفاده از این فرمت پیشنهاد نمی‌شود.

The difference between jpeg and raw photo format in photography

در جه مواردی بهتر است از فرمت jpeg  استفاده کنیم؟

عکاسی ورزشی و اکشن: به طور کلی در سبک های عکاسی که نیاز به سرعت بالای عکاسی است، تصاویر JPEG به دلیل حجم بسیار کم‌تر خود، هم بافر دوربین را دیرتر پر می‌کنند هم باعث می‌شوند دوربین با نرخ فریم بسیار بالاتری عکاسی کند. برای مثال، دوربینی را درنظر بگیرید که قادر باشد تصاویر RAW را با سرعت ۱۰ فریم بر ثانیه ضبط کند و پس از ثبت ۱۰۰ فریم بافر آن پر شود. در صورت استفاده از فرمت JPEG برای ذخیره تصاویر در همین دوربین فرضی، احتمالا سرعت ضبط تصاویر به ۱۴ فریم بر ثانیه افزایش خواهد یافت و ظرفیت ذخیره‌ی تصاویر در بافر دوربین به ۳۵۰ عکس خواهد رسید. چنین تفاوتی برای عکاسان ورزشی بسیار مهم است.

عکاسی خبری: گاهی اوقات هنگام پوشش زنده‌ی یک مراسم یا کنفرانس خبری، تصاویر باید بلافاصله منتشر شوند و فرصتی برای ادیت آن‌ها وجود ندارد. اگر تصویر قرار نیست ویرایش شود، دلیلی برای استفاده از فرمت RAW برای ثبت وجود ندارد.

کمبود فضای ذخیره‌سازی: اگر فضای خالی مموری کارتتان رو به اتمام است، بهتر است به JPEG سوییچ کنید. داشتن تصاویر JPEG با کیفیت نسبی پایین‌تر، بهتر از این است که نتوانید هیچ عکسی بگیرید.

فرمت RAW چیست؟

کلمه RAW به معنای خام است. اما چرا خام؟ علت این نام‌گذاری به این دلیل است که در ذخیره‌سازی تصاویر با فرمت RAW تصاویر همان‌گونه که بر روی سنسور دوربین عکاسی نقش می‌بندند، ذخیره می‌شوند و یا به‌عبارت‌دیگر پخته نمی‌شوند و پردازش خاصی بر روی آن‌ها صورت نمی‌گیرد. به همین دلیل این فایل‌ها از عملیات فشرده‌سازی نیز در امان می‌مانند.

The difference between jpeg and raw photo format in photography

مزایا و معایب استفاده از فرمت RAW

تصاویری که در فرمت RAW ذخیره می‌شوند، حجم بالایی خواهند داشت و نگهداری تصاویری با این حجم در کارت‌های حافظه و دیسک‌های سخت‌افزاری، حجم بالایی را اشغال خواهد کرد، همچنین انتقال این تصاویر از دوربین به کامپیوتر نیز زمان بیشتری از انتقال فایل‌های با فرمت JPEG نیاز خواهد داشت. باوجود معایبی که ذکر شد، استفاده از فرمت RAW نکات مثبت زیادی نیز به همراه دارد. به‌طور مثال اگر تصویری اوراکسپوژر و یا آندراکسپوژر شده باشد یا به بیان ساده‌تر تنظیمات نوردهی دوربین و نور محیط به‌گونه‌ای باشد که تصویر به‌صورت نامطلوبی تاریک و یا روشن ثبت شده باشد؛ به علت این‌که در هنگام ذخیره‌سازی تصاویر در فرمت RAW اطلاعات بسیار زیادی از تصویر در فایل ذخیره می‌شوند، می‌توان آن را ویرایش و خروجی باکیفیتی از آن به دست آورد. عکاسی در فرمت RAW همچنین قابلیت‌های بسیاری را در کوچک‌تر کردن ابعاد تصویر در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

The difference between jpeg and raw photo format in photography

مقایسه تصاویر ثبت شده در فرمت RAW و JPEG

در ادامه نمونه‌ ای از تصاویر واحد که در فرمت‌های JPEG و RAW ذخیره شده‌اند را خواهید دید. نوردهی تصاویر ثبت شده در این دو فرمت تا حد زیادی شبیه به هم است، اما مهم است که از یاد نبریم که در فرمت RAW دست کاربر در ویرایش بسیار باز است و می‌توان تغییراتی اساسی بر روی تصاویر ثبت شده با این فرمت اعمال کرد. برای مثال در تصاویر زیر به جزئیات بیشتر تصویر با فرمت RAW بعد از ویرایش نسبت به تصویری که با فرمت JPEG ثبت شده است توجه کنید. در مثال پایین نیز می‌توان در قسمت‌هایی که روشنایی بالایی دارند متوجه این موضوع شد که تصویری که با فرمت RAW ثبت شده است بعد از ویرایش جزئیات بیشتری را در خود نگه داشته است، اما در تصویری که با فرمت JPEG ذخیره شده مقداری از جزئیات حتی بعد از ویرایش از دست رفته است.

 

The difference between jpeg and raw photo format in photography

در چه مواردی با فرمت raw عکاسی کنیم؟

عکاسی از مناظر (Landscape Photography): هنگام عکاسی از مناظر، معمولا با دامنه‌ی دینامیک بسیار گسترده‌ای روبه‌رو هستیم؛ از آسمان بسیار روشن و خورشید گرفته تا سایه‌های بسیار تاریک. فرمت JPEG دامنه‌ی دینامیک محدودی دارد که حین فرآیند فشرده‌سازی بر آن تحمیل می‌شود. استفاده از فرمت RAW برای عکاسی لندسکیپ مناسب‌ترین روش است.

عکاسی HDR: دامنه‌ی دینامیک بالا ما را دست به دامان فایل‌های RAW می‌کند. وقتی دامنه‌ی دینامیک صحنه از دامنه‌ی دینامیک سنسور دوربین بیشتر باشد، استفاده از HDR ضروری است. در تکنیک HDR، تصاویر متعددی از یک منظره با مقادیر نوردهی (Exposure) متفاوت به ثبت می‌رسد و سپس با ترکیب اطلاعات به دست آمده از آن‌ها، تصویری با دامنه‌ی دینامیک گسترده‌تر از سنسور دوربین تولید می‌شود.

چاپ در ابعاد بزرگ: هنگامی که قصد دارید تصاویر خود را در ابعاد بزرگ چاپ کنید، استفاده از فرمت RAW تقریبا ضروری است. برای مثال یک عکس ۲۴ مگاپیکسلی (۶۰۰۰ در ۴۰۰۰ پیکسل) مناسب چاپ روی بوم ۲۰ اینچ (در صورت چاپ با تراکم 300dpi) است. اگر می‌خواهید چنین تصویری را در ابعاد بزرگ‌تری به چاپ برسانید، باید با استفاده از نرم‌افزارهای خاص فایل اصلی را بزرگ (Upscale) کنید. تصاویر JPEG هنگام فرآیند آپسکیل کیفیت خود را از دست می‌دهند.

شرایط نوری دشوار: تمامی دوربین‌ها تنظیماتی برای کنترل وایت بالانس دارند. بسته به شرایط نوری (نور خورشید، نور از پشت ابر، نور مصنوعی، نور ترکیبی از منبع طبیعی و مصنوعی)، باید تنظیمات WB دوربین خود را برای تولید عکس‌هایی با ظاهر طبیعی تغییر بدهید.

پوشاندن خطای مبتدیان: اگر عکاس مبتدی هستید و هنوز به کار با تنظیمات مختلف دوربین خود تسلط ندارید، تصاویر RAW به شما این شانس را خواهند داد تا اشتباهات خود را طی فرآیند پس‌پردازش جبران کنید.

چطور با فرمت RAW عکاسی کنیم؟

تنظیم حالت ذخیره‌سازی تصویر و تغییر حالت آن به فرمت RAW آسان است. برای این کار باید به منوی تنظیم کیفیت تصاویر در دوربین خود رجوع کنید. البته لازم به ذکر است که دسترسی به این تنظیمات در برندهای مختلف روش متفاوتی را دارد. اگر در یافتن تنظیمات مورد نظر دچار مشکل شدید به دفترچه راهنمای دوربین خود مراجعه کنید. برای مثال در دوربین‌های کانن تنظیمات کیفیت تصاویر (Image Quality) دارای سه حالت S، M و L که همانند نشانه‌هایی که برای اندازه لباس‌ها به کار می‌رود، این عبارات نیز بیانگر حجم تصاویر ذخیره شده است. در این قسمت باید حالت L و Raw را انتخاب کنید. بهتر است که دوربین‌ خود را همیشه در این حالت تنظیم کنید. با تنظیم دوربین در این حالت حجم بیشتری از کارت حافظه با ثبت هر تصویر اشغال خواهد شد، اما قابلیت‌های گسترده‌ای نیز در ویرایش تصویر در اختیارتان خواهد بود. همچنین می‌توانید دوربین‌ خود را به‌گونه‌ای تنظیم کنید که با هر بار فشار دادن دکمه شاتر تصویر به‌صورت هم‌زمان هم در فرمت RAW و هم در فرمت JPEG ذخیره شود. لازم به ذکر است که با انتخاب این حالت در اثر پردازش بیشتر ممکن است عملکرد دوربین شما کمی کند شود و بهتر است از کارت حافظه با سرعت با استفاده شود.

The difference between jpeg and raw photo format in photography

3-نتیجه‌گیری

در این مطلب مزایا و معایب استفاده از فرمت‌های RAW و JPEG در عکاسی را برای شما بیان کردیم. با توجه به اطلاعات ذکر شده احتمالاً اگر تابه‌حال از فرمت JPEG استفاده می‌کرده‌اید، تنظیمات دوربین خود را تغییر خواهید داد. ممکن است ویرایش تصاویری که پردازش خاصی بر روی آن‌ها انجام نشده، کمی دشوار به نظر آید؛ اما با امکاناتی که در ویرایش تصاویری که با فرمت RAW ثبت شده‌اند، ازجمله نجات تصاویری که روشنایی بسیار بالا و یا بسیار پایینی دارند، احتمالاً شما هم این فرمت را ترجیح خواهید داد….

مطالب زیر شاید به شما کمک کند :

اصطلاحات رایج عکاسی که باید بدانید – بخش اول

اصطلاحات رایج عکاسی که باید بدانید – بخش دوم

اصطلاحات رایج عکاسی که باید بدانید – بخش سوم