ISO در عکاسی چیست ؟

ایزو در عکاسی یکی از سه اصل در دوربین برای تولید یک عکس است دو اصل دیگر یعنی دیافراگم و شاتر هستند. همچنین ایزو، تاثیر شدیدی روی کیفیت تصویر می‌گذارد. پس حتما باید به آن توجه ویژه ای داشت.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

عبارت ISO مخفف یک اصطلاح تحت عنوان International Standards Organization است و نرخ ISO همراه با سرعت شاتر و تنظیمات دریچه دیافراگم سه المان اصلی تعیین کننده‌ی میزان نوردهی به فیلم عکاسی یا سنسور دوربین دیجیتال هستند. نرخ ISO از ۲۵ تا ۶۴۰۰ (و حتی بیشتر از آن) متغیر است، ایزو بیانگر واکنش پذیری به نور در سنسور است.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

ایزو چه تاثیری در عکس دارد؟

افزایش ایزو خود دارای پیامدهایی است. در عکسی که با ایزوی بسیار بالا گرفته می‌شود ذرات بسیاری مشهود است که به عنوان نویز (NOISE) از آنها نام برده می شود. بنابراین، روشن کردن عکس توسط ایزو همواره از اصول خاصی پیروی می کند. تنها زمانی باید میزان ایزو را افزایش بدهید که قادر به روشن کردن عکس از طریق سرعت شاتر یا دیافراگم نباشید ( برای مثال،زمانی که استفاده از سرعت شاتر پایین سبب تار شدن سوژه و لرزش دست میشود.). اعداد ایزو بزرگ تر بدان معنی است که سنسور دوربین شما نسبت به نور حساس تر شده است و به شما این امکان را می دهد که در مکان های تاریک تر، از دوربین خود استفاده کرده و عکاسی کنید. نتیجه انجام این کار، ایجاد نویز بیشتر در عکس شماست.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

نویز دیجیتالی چیست؟

هرگونه سیگنال نوری که از سوژه ساطع نشده باشد و در نتیجه رنگی تصادفی و یانقاطی که باعث افت کیفیت میشوند روی عکس ایجاد کند.مهندسان دوربین‌های دیجیتال سنسورها را طوری طراحی کرده‌اند که در ISOهای پایین، بهترین عملکرد را داشته باشند.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

ایزو و اندازه سنسور دوربین

در اکثر دوربین‌های DSLR سنسور به اندازه یک فیلم APC در ابعاد  ۲۳ در ۱۵ میلیمتر است. ابعاد کوچکتر سنسور تصویر موجب تولید نویز دیجیتال بیشتر در ISOهای بالامثلا ۸۰۰ می‌شود. در حال حاضر بسیاری از تولیدکنندگان DSLR سنسورهای تصویر را به اندازه 35 میلی متر و با نام فول فریم تولید می‌کنند. سنسور فول فریم بزرگ‌تراست و، اجازه می‌دهد که تعداد پیکسل بیشتر و بزرگتری در یک سنسور تصویر جمع شوند و در نتیجه برای تنظیمات ISO حتی تا ۱۶۰۰ نیز عکس های بدون نویز، روان و دقیقی ارائه خواهد کرد و سنسورهای مدرن توانایی تنظیم ایزو بالا را دارند.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

مواردی که احتیاج به ایزوی بالا دارید:

  1. در رویداد های ورزشی که سوژه درحال حرکت است و امکان پایین آوردن سرعت شاتر وجود ندارد.
  2. کنسرت ها :در کنسرت ها معمولا استفاده از فلاش امکان پذیر نیست.
  3. گالری های هنری موزه ها و مکان های تاریخی.
  4. عکاسی نجومی و آسمان شب.

 

نکات مهم:

  1. در مواقعی که از یک نور مصنوعی مانند فلاش استفاده می کنید، بهتر است ایزوی دوربین را پایین نگه دارید.
  2. در مواقعی که از سه پایه استفاده می کنید،بهتر است با پایین بردن سرعت شاتر نوردهی تصویر را انجام دهیم و ایزو را پایین نگه داریم.
  3. در مواقعی که سوژه ما متحرک است برای فریز کردن سوژه باید سرعت شاتر بالا باشد پس از ایزوی بالا میتوانیم استفاده کنیم.
  4. سعی کنید هیچگاه تنظیمات دوربین را روی ایزوی خودکار قرار ندهید.

 

تنظیمات ایزو دوربین در محیط های مختلف

  • فضای بیرون با هوای آفتابی: ۱۰۰-۲۰۰
  • فضای بیرون با هوای ابری، خورشید در حال طلوع یا غروب: ۲۰۰-۴۰۰
  • فضای داخلی با نور مناسب: ۴۰۰-۸۰۰
  • فضای داخلی با نور متوسط: ۸۰۰-۱۶۰۰
  • فضای داخلی با نور کم یا فضای بیرون هنگام شب: ۱۶۰۰-۶۴۰۰

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

 

ایزو و کیفیت تصویر

همواره به یاد داشته باشید که هر چه نرخ ISO پایین‌تر باشد، کیفیت عکس بهتر خواهد شد. در حالی که بیشتر دوربین های دیجیتال تنظیم ISO خودکار دارند (Auto ISO)، تنظیم دستی ISO توصیه می شود چراکه تنظیم خودکار ممکن است ISO را بالاتر انتخاب کرده و در نتیجه نویز بیشتری تولید کند. افزایش مقدار ISO روی کیفیت عکس شما به دو شکل تاثیر خواهد گذاشت: ۱) تمایز بین جزئیات ظریف کمتر دیده خواهد شد. ۲) وقتی عکس را بزرگنمایی می‌کنید و نسخه‌های پرینت شده از آن تهیه می‌کنید، یا هنگامی که عکس را به صورت jpeg ذخیره می‌کنید که فشردگی تصویر زیاد است، سطح بالای نویز خودنمایی خواهد کرد.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

 

چگونه ایزو را در دوربین عکاسی تغییر دهیم؟

تغییر ایزو از دوربینی به دوربین دیگر متفاوت است.

• برای DSLR های ارزان قیمت و دوربین بدون آینه ، احتمالا باید منو را باز کنید و بخش ایزو را پیدا کنید. مقادیری که می‌خواهید را انتخاب کنید.

• برای دوربین‌های میان رده و حرفه ای، معمولا یک دکمه اختصاصی روی دوربین برای ایزو وجود دارد. تا برای تغییر تنظیمات ایزو دکمه را نگه داشته و با چرخاندن چرخ دنده ISO را تغییر دهید. روی دوربین دکمه ای با عنوان ” ISO ” درج شده.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی

جمع بندی

ایزو (ISO) میزان حساسیت سنسور دوربین نسبت به نور تعیین می کند و علاوه بر تغییر نوردهی، بر روی کیفیت عکس نیز تاثیر می گذارد.معمولا توصیه می شود که ایزو را تا جای ممکن پایین تنظیم کنید تا عکس تان بالاترین کیفیت را داشته باشد. در موقعیت های مختلف می بایست ایزو را متناسب با همان تطبیق داد . همچنین دوربین‌های گران‌قیمت، حسگرهای قوی دارند و در ایزوهای بالا هم نویز بسیار کمی دارند.

 

آموزش ایزو در عکاسی + تنظیمات ایزو در دوربین عکاسی