دیافراگم چیست؟چه نقشی در عکاسی دارد؟

دیافراگم چیست؟
به تیغههایی گفته میشود که درون لنز قرار گرفتهاند و با گشاد و تنگ شدن، میزان عبور نور را از روزنه میانی آنها که به آن اپرچر گفته میشود، کنترل میکنند. این تیغهها که بهطور معمول ۶ تا ۹ عدد هستند، طوری طراحی شدهاند که با بازشدن، میزان نور را زیاد و با تنگ شدن، میزان نور را کم میکنند. دیافراگم تعیین میکند که دهانه لنز چه میزان باز باشد. هنگامی که عکاس دیافراگم را تنظیم میکند داخل لنز مجموعهای از تیغههای دایرهای باز و بسته میشوند. مردمک چشم انسان نیز نسبت به نور زیاد بسته میشود و هنگامی که نور محیط هم کم است باز میشود. دیافراگم نیز همین سیستم را دارد و نسبت به شرایط نوری متفاوت تغییر میکند.
لنز دوربین نور را جمع و متمرکز میکند. هنگامی که دیافراگم یا دهانه لنز باز باشد، نور زیادی وارد لنز میشود و هنگامی که بسته باشد نور خیلی کمی وارد میشود. وقتی که با تنظیمات خودکار عکاسی میکنید، دوربین خود تشخیص میدهد دیافراگم به چه اندازهای باز یا بسته باشد. برای مثال در یک روز روشن دیافراگم خیلی بسته است و در شب این قضیه برعکس است.
تاثیر دیافراگم در عکاسی چیست؟
دیافراگم، یکی از سه اصل اساس در عکاسی است. دو اصل دیگر، ایزو (ISO) و سرعت شاتر (Shutter Speed) هستند. دیافراگم، یکی از مهمترین تنظیمات دوربین در سبک های مختلف عکاسی است، به همین دلیل، بر روی تصاویر شما بسیار تأثیر می گذارد. دیافراگم در عکاسی می تواند با تار کردن پس زمینه عکس، ابعاد و حجم جدیدی به عکس شما اضافه کند و همچنین باعث می شود که نوردهی تصاویر شما تغییر کند؛ و تصاویر روشن تر یا تیره تر شوند.
-
نوردهی :
با تغییر اندازه دیافراگم، مقدار نوری که به سنسور دوربین شما می رسد؛ تغییر می کند و در نتیجه روشنایی تصاویر شما را تحت تاثیر قرار می دهد. یک دیافراگم باز در عکاسی، نور زیادی را عبور می دهد، و در نتیجه عکس شما روشن تر می شود. یک دیافراگم کوچک، کاملا برعکس عمل می کند، یعنی عکس شما را تیره تر می کند. با نگاهی به تصویر زیر می بینید که چگونه دیافراگم بر روی نور عکس ها اثر می گذارد:
-
عمق میدان:
عمق میدان، مقداری از عکس شماست که قسمت های جلویی آن، شارپ تر از قسمت های انتهایی عکس به نظر می رسد (مانند تصویر زیر). بعضی از تصاویر عمق میدان کمی دارند، که پس زمینه عکس در آنها به طور کامل خارج از فوکوس است. دسته ای دیگر از تصاویر دارای عمق میدان زیادی هستند، تا جایی که هم پیش زمینه و هم پس زمینه عکس، شارپ هستند.
اعداد استاندارد دیافراگم لنز دوربین عکاسی
روزنه ی میان تیغه های دیافراگم که به آن اَپِرچِر می گویند در دوربین عکاسی با استفاده از اعداد خاصی درجه بندی می کنند ،که این اعداد در کنار خود حرف F را به همراه دارند و نشان دهنده همان F-Stop است که با آن در ادامه آشنا خواهیم شد:
هر لنزی دارای محدودیتی است که به دیافراگم یک مقدار حداکثر و حداقل می دهد. اگر شما به مشخصات فنی لنز خود نگاهی بیندازید به شما می گوید که حداکثر و حداقل دیافراگم چیست. برای هر لنزی، حداکثر دیافراگم مهم تر است، زیرا به شما می گوید که لنز حداکثر چقدر نور می تواند در خود جذب کند (اساسا شما در محیط تاریک چگونه می توانید عکس بگیرید). یک لنز که دارای دیافراگم f / 1.4 یا f / 1.8 است؛
اعداد استاندارد دیافراگم
F/1 – F/1.4 – F/2 – F/2.8 – F/4 – F/5.6 – F/8 – F/11 – F/16 – F/22 – F/32 – F/45 – F/64
تاثیر عدد دیافراگم در عمق میدان و میزان نوردهی تصویر می باشد رابطه عدد ها و اندازه دریچه دیافراگم معکوس می باشد : یعنی هر چه عدد دیافراگم بزرگتر میشود فاصله بین روزنه ها کوچکتر شده و نتیجه نور کمتری به سنسور می رسد در نتیجه عمق میدان بیشتری خواهیم داشت . یکی از مهمترین بخش های دیافراگم که بیش از هر چیز دیگری عکاسان مبتدی را به اشتباه می اندازد؛ عدد f است. این چیزی است که شما واقعا باید به آن توجه داشته باشید و آن را درست به خاطر داشته باشید: عدد f کوچک، نشان دهنده دیافراگم بازتر هستند و عدد f بزرگ، دیافراگم کوچک تر و بسته تر را نشان می دهند.بنابراین اگر عکاسان برای نوع خاصی از عکاسی، دیافراگم های بزرگ را به شما توصیه کنند، آنها به شما می گویند از چیزی مانند f / 1.4، f / 2 یا f / 2.8 استفاده کنید؛ و اگر آنها برای عکسی دیافراگم های کوچک را به شما پیشنهاد کنند منظورشان دیافراگم هایی مانند f/8, f/11, or f/16. است.
یک ترفند برای اینکه این رابطه در ذهن تان بماند به این صورت زیر است: دیافراگم باز باعث می شود که مقدار زیادی از پس زمینه عکس شما تار و محو شود. دیافراگم باز، غالبا برای عکس های پرتره یا عکاسی از اشیائی است که شما مایل هستید پس زمینه آنها در عکس تار بیافتد. به عنوان مثال، یکی از دلایلی که عکس زیر مورد توجه قرار گرفته است، این است که دارای پس زمینه تار (و بوکه مناسب) است. در تصویر زیر میتوان این موضوع را به خوبی مشاهده کرد :
برای تاری پشت سوژه از چه لنز هایی استفاده کنیم؟
برای اینکه بتوانید از پس زمینه کاملا تار استفاده کنید بهتر است یک لنز 50 و یا 85 میلیمتری f/1.8 انتخاب کنید. این لنز کیفیت و کنترل خلاقانه بیشتری نسبت به لنزهای کیت که همراه دوربینهای DSLR و بدون آینه عرضه میشود در اختیار شما قرار میدهد و خیلی هم گران نیست.
نحوه تنظیم دیافراگم دوربین
اگر می خواهید برای یک عکس دیافراگم را به صورت دستی انتخاب کنید، دو حالت (Mode) وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید: مد تقدم دیافراگم (aperture-priority) و مد دستی (manual mode). در اکثر دوربین ها حالت تقدم دیافراگم به صورت A یا Av نوشته می شود. در حالی که تنظیمات دستی به حرف M نمایش داده می شود. معمولا شما می توانید این حروف را در دایالی که بالای دوربین شما قرار دارد، ببینید.